UYGUN - SPOTLU SORU BANKASI - FEN BİLİMLERİ 8. SINIF

MADDE VE ENDÜSTRİ 4. ÜNİTE 115 UYGUN FEN BİLİMLERİ 8 SPOTLU SORU BANKASI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SPOT BİLGİLER Videolu çözümler için QR kodu okutunuz. 464077 ÖĞRETEN TEST 56 Asitler ve Bazlar 1. Bilim insanları asidik ve bazik özellik gös- teren maddelerin başka maddeleri etkile- me derecesine göre ölçek geliştirmişler- dir. Bu ölçeğe pH ölçeği adı verilmiştir. 0 7 K 14 L M N K, L, M ve N noktaları ile belirtilen maddeler aşağıdakilerden hangisi olabilir? F.8.4.4.4 K L M N A) Tuz ruhu Süt Sabun Amonyak B) Amonyak Sabun Süt Tuz ruhu C) Tuz ruhu Mide ilacı Elma Tuz D) Süt Tuz ruhu Amonyak Sabun (Spot 7 ve 8’e göre) 2. Aylin hazırlamış olduğu K, L ve M çözel- tileri ile ilgili, K: Ele kayganlık hissi veriyor. L: Elektrik akımını iletiyor. M: pH’ı 7’den küçüktür. bilgilerini veriyor. Bu bilgilere göre aşağıdaki ifadeler- den hangisini kesin olarak söyleye- mez? F.8.4.4.1 F.8.4.4.4 A) K’nin pH’ı 7’den büyüktür. B) K ve M turnusol kâğıdına etki eder. C) L’nin tadı ekşidir. D) K ve M nötralleşme tepkimesi verir. (Spot 1, 4 ve 5’e göre) 3. Madde pH X 5,5 Y 9,8 Z 10,5 T 3,6 Yukarıdaki tabloda X, Y, Z ve T madde- lerine ait pH değerleri gösterilmiştir. Buna göre maddelerin asit ya da baz olarak gruplandırılması aşağıdakiler- den hangisinde verilmiştir? F.8.4.4.4 Asit Baz A) X, T Y, Z B) X, Y Z, T C) T X, Y, Z D) Y, Z X, T (Spot 2’ye göre) 4. Malik asit Folik asit Sitrik asit Aşağıdaki resimler verilen asitlerle eşleş- tirildiğinde hangisi boşta kalır? F.8.4.4.2 C) D) A) Elma Limon Üzüm Çilek B) (Spot 6'ya göre) 4 Asit ve bazlarda ortak olarak görülen özellikler: • Turnusol kâğıdına etki eder. • Sulu çözeltilerin elekt- rik akımını iletir. • Temizlik malzemele- rinde kullanılır. 5 Nötralleşme tepkimesi Asit ve bazların tepkimeye gi- rerek tuz ve su oluşturmasına denir. HCl+NaOH NaCl+H 2 O asit baz tuz su 6 Besinler içerisinde yer alan bazı asitler: • Elma Malik asit • Limon Sitrik asit • Yoğurt, süt Laktik asit • Çilek Folik asit • Sirke Asetik asit • Üzüm Tartarik asit 7 pH'ı 0 - 7 arasında olan bazı ürünler: • Domates • Limon • Kahve • Süt • Gazlı içecekler • Tuz ruhu 8 pH'ı 7 - 14 arasında olan bazı ürünler: • Mide ilacı • Çamaşır suyu • Sabun • Deterjan • Amonyak • Kabartma tozu • Kan • Tükürük • Diş macunu 9 Asit ve baz çözeltisine saf su eklendiğinde Asit çözeltisinin pH'ı artar. Baz çözeltisinin pH'ı azalır. 5. a. Gazoz b. Sabunlu su c. Yeşil erik d. Diş macunu e. Çamaşır suyu f. Kabartma tozu g. Süt Melis yukarıda yazan maddeleri asit ve baz olarak ayırmak istiyor. Nasıl bir sınıflandırma oluşturursa hata yapmamış olur? F.8.4.4.1 F.8.4.4.2 Asit Baz A) a,c,g b,d,e,f B) a,c,b d,g,e,f C) b,d,e,f a,c,g D) c,g,f a,b,d,e (Spot 7 ve 8'e göre)

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=