UYGUN - PRATİK DEFTER - TÜRKÇE 8. SINIF

4. BÖLÜM: PARÇADA ANLAM UYGUN PRATİK DEFTER TÜRKÇE 8 97 Aşağıda verilen metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini bulup işaretleyiniz. 79 Pamuk, çok eski tarihlerden beri dünyada önemi büyük olan bir bitkidir. Türkiye ekonomisinde de özel bir yeri vardır. Bu nedenle bu önemli endüstri bitkisinin tarımsal işlemlerinin her aşamasının özen- le yapılması gerekir. Pamuk üretiminde ilk adım, ekim öncesi toprak hazırlığıdır. Bunun için yeşil gübre bitkileri pamuk ekiminden 2 - 3 hafta önce toprağa karıştırılır ve tarla sulanır. Yapılan analizler sonucunda fosfor, po- tasyum eksikliği görülmüşse gübre atılır. Sonbahar derin sürümünden sonra, kışın gelişen yabancı ot- ları yok etmek amacıyla toprak kazayağı, goble disk veya kültivatör ile işlenerek pamuk ekimine uygun hâle getirilir. İlkbahar döneminde tırmıklarla tohum yatağı hazırlanır. Ekim için en uygun sıcaklık 12 - 15 °C’dir. Pamuk ekimi mibzerle yapılır. 60 - 70 cm sıra ara mesafesinde tohumlar ekilir. Fide çıkışından sonra toprağın havalanması için bitki boyu 8 - 10 cm olduğunda ara sürüm yapılır. 20 gün geçtikten sonra seyreltme ve çapalama işlemi yapılır. Pamuk tarımında organik gübreler kullanılır. Fosforlu ve azotlu gübreler atılır. Pamuk sulamasında ilk habitusun oluşması için ilk sulama çok önemlidir. Çiçeklenme döneminde %5 koza oluşumu oluncaya dek sulama yapılır. Sulama 14 - 16 gün arayla 2 - 10 kez arasında gerçek- leştirilir. Pamuk üretiminde uzun tava sulama yöntemi kullanılır. Bitkinin çiçeklenme döneminde karık sulama yöntemiyle yapılır. Pamuk hasadına kozaların en az %50 ila %60’ı açtı- ğında başlanır. Endüstride kullanılacağından toplama işle- minin, liflerin tam olarak kuruduğu ve kozaların tam olarak olgunlaştığı zaman yapılması önemlidir. Hasat zamanı da bölgesel iklim koşullarına bağlı olarak farklılık gösterir. Ege Bölgesi’nde hasat zamanı eylül - kasım, Çukurova Bölge- si’nde de ağustos - kasım aylarında gerçekleşir. Ülkemizde pamuk hasadı genellikle elle yapılsa da makine ile de ger- çekleşir.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=