UYGUN - PRATİK DEFTER - FEN BİLİMLERİ 8. SINIF
6. ÜNİTE: ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ VE ÇEVRE BİLİMİ 267 Beslenme Şekillerine Göre Canlılar – Bitkiler – Alg (su yosunu) – Siyonabakteri (mavi-yeşil alg) – Öglena Otçul – İnek – Koyun – At Etçil – Aslan – Tilki – Kartal Hepçil – İnsan – Ayı – Tavuk – Mantarlar – Bakteriler Üreticiler Tüketiciler Ayrıştırıcılar NELER ÖĞRENDİK Besin Zinciri Besin Ağı İkincil tüketiciler Üçüncül tüketiciler %10 %10 %10 Birincil tüketiciler Üreticiler 1 kcal 10 kcal 100 kcal 1000 kcal Ayrıştırıcılar 10 kg 1 kg 100 kg 1000 kg Fotosentez Besin (Ekoloji) Piramidi Fotosentez Hızına Etki Eden Faktörler Karbondioksit + Su Besin (Glikoz) + Oksijen Işığın Rengi Karbondioksit Miktarı Su Miktarı Sıcaklık Işık Şiddeti Oksijenli Solunum Besin + Oksijen Enerji + Su + Karbondioksit Oksijensiz Solunum Fermantasyon • Laktik Asit Fermantasyonu Besin Enerji + Laktik Asit • Etil Alkol Fermantasyonu Besin Enerji + Karbondioksit + Etil Alkol Işık enerjisi Aşağıdan yukarıya çıkıldıkça CO 2 miktarı Fotosentez hızı Su miktarı Fotosentez hızı Işık şiddeti Fotosentez hızı Fotosentez hızı Işığın dalga boyu Solunum Çeşitleri • Birey sayısı azalır. • Biyokütle azalır. • Aktarılan enerji azalır. • Biyolojik birikim miktarı artar. • Vücut büyüklüğü artar. Fotosentez hızı Sıcaklık 0 10 20 30 40 50 UYGUN PRATİK DEFTER FEN BİLİMLERİ 8
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=