UYGUN - PRATİK DEFTER - FEN BİLİMLERİ 8. SINIF

6. ÜNİTE: ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ VE ÇEVRE BİLİMİ 261 3. Fermantasyon Besinlerin oksijen kullanmadan enzimler yardımıyla parçalanıp enerji açığa çıkmasına fermantasyon de- nir. Bu olay sonucunda açığa çıkan enerji, oksijenli ve oksijensiz solunuma göre oldukça azdır. Bu olay sonucu çeşitli ürünler elde edilir. Oksijensiz solunum yapan bazı canlılar kullanılarak çeşitli ürünler elde edilir. Örneğin, sütten yoğurt ve peynir elde edilmesi için bazı bakteriler kullanılır, hamurun mayalanmasında ise maya mantarları kullanılır. Süt Besin Besin Fermantasyon Fermantasyon Laktik asit + Enerji (ATP) CO 2 + Etil alkol + Enerji (ATP) Yoğurt ve Peynir Un Hamur İ nsan ve hayvanların kas hücrelerinde oksijen yetersizliği sonucu oksijensiz solunum yapılır. Oksijensiz solunum yapılması kas hücrelerinde yorgunluk asidi (laktik asit) birikmesine ve yorgunluk hissinin oluşmasına sebep olur. Oksijensiz solunum sonucu oluşan enerji, oksijenli solunum sonucu oluşan enerjiye oranla çok daha azdır. Oksijenli Solunum Oksijensiz Solunum Gerçekleştiği Yapı Mitokondri Sitoplazma Kullanılan Maddeler Besin + Oksijen Besin Açığa Çıkan Madde • Su • Karbondioksit • Laktik asit • Etil alkol • Karbondioksit Enerji Miktarı Fazla Az Yoğurt Yalnızca etil alkol fermantasyonu sonucunda karbondioksit gazı açığa çıkar. Bu gaz sayesinde hamurda kabarma meydana gelir. UYGUN PRATİK DEFTER FEN BİLİMLERİ 8

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=