UYGUN - BİLGİLİ ÖN TEST - FEN BİLİMLERİ 8. SINIF

www.sadikuygun.com.tr SADIK UYGUN YAYINLARI www.sadikuygun.com.tr www.sadikuygun.com.tr BİLGİ: Kimyasal Tepkimeler • Tadı ekşidir. pH: 0 - 7 arasındadır. • Sulu çözeltilerinde H + iyonu oluşturur. • Tadı acıdır. pH: 7 - 14 arasıdır. • Sulu çözeltilerine OH - iyonu oluşturur. • Ele kayganlık hissi verir. Asitler Bazlar Asidik ve bazik maddeleri birbirinden ayırmak için belirteçler kullanılır. Asit Baz Kırmızı Renksiz Kırmızı Turnusol kâğıdı Fenolftalein Metil oranj Mavi Pembe Sarı 1 Turnusol Kırmızı Mavi Fenolftalein Renksiz Kırmızı Metil oranj Kırmızı Sarı Alizarin sarısı Sarı Eflatun Asit Baz Yukarıdaki tabloda asit ve bazların belirteçle- ri nasıl etkilediği gösterilmiştir. Buna göre aşağıdaki hangi özelliğe sahip olan madde asittir? F. 8.4.4.1 A) Turnusol kâğıdını maviye çeviren B) Fenolftaleini kırmızıya çeviren C) Metil oranjı kırmızıya çeviren D) Alizarin sarısını eflatuna çeviren 2 HCI Kezzap NaOH Sud - kostik HNO 3 Tuz ruhu Ca(OH) 2 Sönmüş kireç Verilen maddelerle, bu maddelerin piyasa adları hangi seçenekte doğru eşleştiril- miştir? F. 8.4.4.2 A) B) C) D) BİLGİ: Asit ve Bazlarda Ortak Olarak Görülen Özellikler: • Turnusol kâğıdına etki etme • Sulu çözeltilerin elektrik akımını iletmesi • Temizlik malzemelerinde kullanılması Asit ve Bazların Maddeler Üzerindeki Etkisi: • Asitler mermer ve metaller ile temas ettiğinde aşındırıcı etki yapar. • Asitli yiyecek ve içecekler mide hastalıklarına neden olabilir. • Temizlik malzemelerinde bulunan asit ve bazlar cilde zarar verir. • Bazların cam ve porselen üzerinde aşındırıcı etkisi vardır. (Asitler cam ve plastik kaplarda saklanır.) 3 – Nötralleşme tepkimeleri sonucu .....X..... ve su oluşur. – Suda çözündüğünde OH – iyonu veren maddelere .....Y..... denir. – .....Z..... olan maddeler metalleri aşındırır. X, Y ve Z yerine yazılacak kavramlar aşa- ğıdakilerden hangisidir? F. 8.4.4.1 X Y Z A) tuz baz asit B) tuz asit baz C) asit baz tuz D) baz tuz asit BİLGİ: 1. Besinler İçerisinde Yer Alan Bazı Asitler: • Elma Malik asit • Limon Sitrik asit • Yoğurt, süt Laktik asit • Çilek Folik asit • Sirke Asetik asit • Üzüm Tartarik asit 2. pH’ı 0 - 7 Arasında Olan Bazı Ürünler: • Domates • Limon • Kahve • Süt • Gazlı içecekler • Tuz ruhu 3. pH’ı 7 - 14 Arasında Olan Bazı Ürünler: • Mide ilacı • Çamaşır suyu • Sabun • Deterjan • Amonyak • Kabartma tozu 4. Bazı Asit ve Bazların Bilimsel Adı: • H 2 SO 4 Sülfürik asit • HNO 3 Nitrik asit • HCI Hidroklorik asit • NaOH Sodyum hidroksit • KOH Potasyum hidroksit 5. Bazı Asit ve Bazların Günlük Hayattaki Adları: • H 2 SO 4 Zaç yağı • HNO 3 Kezzap • HCI Tuz ruhu • NaOH Sud kostik • KOH Potas kostik Asitler ve Bazlar - I 06 4. ÜNİTE

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=