UYGUN - SPOTLU SORU BANKASI - FEN BİLİMLERİ 7. SINIF
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR 4. ÜNİTE www.sadikuygun.com.tr 92 SPOT BİLGİLER Videolu çözümler için QR kodu okutunuz. © SADIK UYGUN YAYINLARI © ÖĞRETEN TEST 69 1 Buharlaştırma yöntemi: Katı bir maddenin sıvı bir madde içerisinde çözünmesiyle oluşan karışımları ayırmak için kullanılır. Isıtılma işleminde çö- zücü buharlaşır. Kabın içinde katı mad- de kalır (Şekerli su, tuzlu su). Salça, reçel, pekmez ve deniz tuzu elde et- mede kullanılır. 2 Yoğunluk farkı ile ayırma yöntemi: Yoğunlukları farklı, bir- biri içerisinde çözün- meyen karışımları bir- birinden ayırmak için kullanılır. Zeytinyağı, su karışımı. 3 Damıtma yöntemi: Sıvı - sıvı karışımla- rında çözelti hâlindeki maddeleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Maddelerin kaynama noktalarının farklı ol- masından yararlanılır. 1. 1. Zeytinyağlı su 2. Alkollü su Yukarıdaki karışımları ayırmak için hangi yöntemler kullanılmalıdır? F.7.4.4.1 1 2 A) Damıtma Damıtma B) Yoğunluk farkı Damıtma C) Süzme Yoğunluk farkı D) Yoğunluk farkı Süzme (Spot 2 ve 3’e göre) 2. Tuzlu su Tuzlu su çözeltisini ayrıştırmak için aşağıda verilen ayrıştırma yöntem- lerinden hangisi kullanılmalıdır? F.7.4.4.1 A) Süzme B) Mıknatısla ayırma C) Buharlaştırma D) Yoğunluk farkından yararlanma (Spot 1’e göre) 3. İçinde tuzlu su bulunan kaba bir mik- tar kum atılıyor. Kum Tuzlu su Buna göre karışımın ayrılmasında kullanılan yöntemler aşağıdakiler- den hangisinde doğru verilmiştir? F.7.4.4.1 A) Süzme, damıtma B) Süzme, buharlaştırma C) Buharlaştırma, suda yüzdürme D) Damıtma, buharlaştırma (Spot 1 ve 5’e göre) Karışımların Ayrılması 4. Göksu tuzlu su çözeltisini, Hüner ise tuzlu su - kum karışımını aşağıdaki ayrıştırma yöntemlerinden yararlanarak ayrıştıracaklar. Göksu, aşağıdaki yöntemlerden birini seçecektir. Tuzlu su Süzme Mıknatısla ayırma Yoğunluk farkı Buharlaştırma Hüner aşağıdaki yöntemlerden birini seçe- cektir. Tuzlu su Kum Eleme, damıtma Süzme, damıtma Suda yüzdürme Süzme, buharlaştırma Buna göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur? F.7.4.4.1 Göksu Hüner A) Süzme Süzme, damıtma B) Mıknatısla ayırma Eleme, damıtma C) Buharlaştırma Süzme, buharlaştırma D) Yoğunluk farkı Suda yüzdürme (Spot 1 ve 5'e göre)
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=