UYGUN - SPOTLU SORU BANKASI - FEN BİLİMLERİ 7. SINIF

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR 4. ÜNİTE www.sadikuygun.com.tr 92 SPOT BİLGİLER Videolu çözümler için QR kodu okutunuz. © SADIK UYGUN YAYINLARI © ÖĞRETEN TEST 69 1 Buharlaştırma yöntemi: Katı bir maddenin sıvı bir madde içerisinde çözünmesiyle oluşan karışımları ayırmak için kullanılır. Isıtılma işleminde çö- zücü buharlaşır. Kabın içinde katı mad- de kalır (Şekerli su, tuzlu su). Salça, reçel, pekmez ve deniz tuzu elde et- mede kullanılır. 2 Yoğunluk farkı ile ayırma yöntemi: Yoğunlukları farklı, bir- biri içerisinde çözün- meyen karışımları bir- birinden ayırmak için kullanılır. Zeytinyağı, su karışımı. 3 Damıtma yöntemi: Sıvı - sıvı karışımla- rında çözelti hâlindeki maddeleri birbirinden ayırmak için kullanılır. Maddelerin kaynama noktalarının farklı ol- masından yararlanılır. 1. 1. Zeytinyağlı su 2. Alkollü su Yukarıdaki karışımları ayırmak için hangi yöntemler kullanılmalıdır? F.7.4.4.1 1 2 A) Damıtma Damıtma B) Yoğunluk farkı Damıtma C) Süzme Yoğunluk farkı D) Yoğunluk farkı Süzme (Spot 2 ve 3’e göre) 2. Tuzlu su Tuzlu su çözeltisini ayrıştırmak için aşağıda verilen ayrıştırma yöntem- lerinden hangisi kullanılmalıdır? F.7.4.4.1 A) Süzme B) Mıknatısla ayırma C) Buharlaştırma D) Yoğunluk farkından yararlanma (Spot 1’e göre) 3. İçinde tuzlu su bulunan kaba bir mik- tar kum atılıyor. Kum Tuzlu su Buna göre karışımın ayrılmasında kullanılan yöntemler aşağıdakiler- den hangisinde doğru verilmiştir? F.7.4.4.1 A) Süzme, damıtma B) Süzme, buharlaştırma C) Buharlaştırma, suda yüzdürme D) Damıtma, buharlaştırma (Spot 1 ve 5’e göre) Karışımların Ayrılması 4. Göksu tuzlu su çözeltisini, Hüner ise tuzlu su - kum karışımını aşağıdaki ayrıştırma yöntemlerinden yararlanarak ayrıştıracaklar. Göksu, aşağıdaki yöntemlerden birini seçecektir. Tuzlu su  Süzme  Mıknatısla ayırma  Yoğunluk farkı  Buharlaştırma Hüner aşağıdaki yöntemlerden birini seçe- cektir. Tuzlu su Kum  Eleme, damıtma  Süzme, damıtma  Suda yüzdürme  Süzme, buharlaştırma Buna göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur? F.7.4.4.1 Göksu Hüner A) Süzme Süzme, damıtma B) Mıknatısla ayırma Eleme, damıtma C) Buharlaştırma Süzme, buharlaştırma D) Yoğunluk farkı Suda yüzdürme (Spot 1 ve 5'e göre)

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=