UYGUN - PRATİK DEFTER - FEN BİLİMLERİ 7. SINIF

www.sadikuygun.com.tr 64 © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI © SADIK UYGUN YAYINLARI 2. ÜNİTE: HÜCRE VE BÖLÜNMELER 8. 1. Bölünme 2. Bölünme 2n n n n n n n Mayoz-I Üreme Ana Hücresi Üreme Hücresi Mayoz-II 1. Bölünme Özellikleri 2.Bölünme Özellikleri a. Bir hücreden 2 hücre oluşur. b. Parça değişimi görülür. c. Büyüme, yenilenmeyi sağlar. d. Oluşan hücrelerin kalıtsal yapıları aynıdır. e. Bir hücreden 4 hücre oluşur. f. Parça değişimi görülmez. g. Gelişmiş canlılarda üremeyi sağlar. h. Oluşan hücrelerin kalıtsal yapıları farklıdır. Yukarıda hücre bölünmeleri ile ilgili görseller ve hücre bölünmelerinin özellikleri verilmiştir. Buna göre hangi bilgiler yer değiştirirse tablo doğru olur? F. 7.2.3.3 A) a - e B) b - f C) c - g D) d - h 6. Karaciğer nakli: Karaciğer 3 parçalı bir organdır. Bunlar sağ lob, sol lob ve sol late- roldir. Karaciğerinde si- roz bulunan hastalara sağlıklı bir insanın karaciğer 3 parçasından biri nakledilir. Karaciğer nakli için kan uyumu ye- terlidir. Karaciğer nakli sağlıklı insanlardan ya da beyin ölümü gerçekleşen kişiden alınarak hastaya nakledilir. Nakledilen karaciğer parça- sı hasta kişide hızla büyüyerek 6-8 haftada normal büyüklüğüne ulaşır. Yukarıda karaciğer naklinin nasıl yapıldığı ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerden yola çıkarak aşağıdakilerin hangisine ulaşılamaz? F. 7.2.1.1 A) Karaciğerin yenilenmesi mitoz bölünme ile gerçekleşir. B) Hücrelerin bölünmesi organların büyümesi - ni sağlar. C) Karaciğer hücreleri büyürken hücre sayısı ve kromozom sayısı artar. D) Yenilenme, yıpranan organların iyileşmesi - ni sağlayabilir. 7. Bir petri kabına Baril- lus Cereus bakterisi yerleştiriliyor. 2 saat sonra petri kabında 128 bakteri olduğu gözlemleniyor. Barillus Cereus Bakterisi: Tatlı yiyeceklerde, tahıl ürünlerinde, çorbalarda, yıkanmamış seb- zelerde, hamur köftesi gibi gıdalarda bulunan bir bakteri türüdür. Bu gıdaların yenmesi sonu- cunda vücudumuzda hızla çoğalarak kramp, kusma, mide bulantısı gibi hastalıklara sebep olmaktadır. Gıda zehirlenmelerinin en önemli sebebidir. İyi pişirilmeyen gıdalarda oluştuğu gözlenmiştir. Yukarıda bir bakteri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? F. 7.2.2.1 A) İyi koşullarda saklanmayan yiyeceklerde bakteriler bulunur. B) Bakterilerde mitoz bölünme sonucu üreme gerçekleşir, bu yüzden bakteriler hızla ço - ğalır. C) Oluşan bakteri hücrelerinin kromozom sa - yısı başlangıçtaki bakteri hücresinden fark - lıdır. D) Oluşan bakteri hücrelerinin kalıtsal özellik - leri aynıdır.

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=