UYGUN - SPOTLU SORU BANKASI - FEN BİLİMLERİ 6. SINIF
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER 2. ÜNİTE 31 UYGUN FEN BİLİMLERİ 6 SPOTLU SORU BANKASI ETKİNLİK 6 Sindirim Sistemi 1 Verilen kavramları ait oldukları bilgilerle eşleştiriniz. Mide Fiziksel sindirim Ağız Protein Karaciğer Kimyasal sindirim Pankreas İnce bağırsak Karbonhidrat Kalın bağırsak a b c d h e f g ı i Karbonhidratların kimyasal sindiriminin başladığı organdır. Sindirilen besin içeriklerinin emiliminin gerçekleştiği organdır. Safra salgısı üreterek sindirime yardımcı olan organdır. Kimyasal sindirimi midede başlayan besin çeşididir. Mineral ve su emiliminin görüldüğü, sindirimin yapılmadığı organdır. Salgıladığı sıvıda besinleri sindiren enzimler bulunur. Besinlerin bulamaç hâline geldiği organdır. Besinlerin ağızda çiğneme, midede kas hareketiyle küçük parçalara ayrılmasıdır. Besinlerin enzimlerle yapı taşlarına kadar parçalanması olayıdır. Vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. 2 Aşağıda verilen kaplardaki besinlerin üzerine safra salgısı, pankreas öz suyu, tükürük sıvısı ve mide öz suyu bulunan maddeler ekleniyor. Patates + Et parçaları Yağ parçaları Ekmek + Yağ parçaları Et parçaları K L M N 1 2 3 4 Kapta kimyasal sindirim gerçekleşiyor. Kapta yağlar küçük parçalara ayrılıyor. Fakat kimyasal sindirimi ger- çekleşmiyor. Kapta sadece patatesin kimyasal sindi- rimi gerçekleşiyor. Kapta tüm besinlerin kimyasal sindirimi ger- çekleşiyor. 1 2 3 4 Buna göre K, L, M ve N kaplarında hangi maddeler bulunur? Yazınız. K: ............................ L: ............................. M: ................................ N: ................................ Mide öz suyu Safra salgısı Tükürük sıvısı Pankreas öz suyu c g h d a b e i ı f
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=