UYGUN - SPOTLU SORU BANKASI - SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF

UYGUN PRATİK DEFTER SOSYAL BİLGİLER 5 43 2. ÜNİTE: KÜLTÜR VE MİRAS B. Yemeklerimiz Türkiye’de coğrafi özelliklerden dolayı bölgeler arasında yemek kültüründe farklılıklar vardır. Bazı bölgeler sebze ağırlıklı beslenirken bazıları et ağırlıklı beslenir. Memleketimizin zengin bir yemek kültürüne verilebilecek örnekler şunlardır: • Dondurma, içli köfte ➞ ..................................... • Patlıcan kebabı, baklava ➞ ..................................... • Mantı, sucuk, pastırma ➞ ..................................... • Etli ekmek, Mevlana şekeri ➞ ..................................... • Lahana dolması, mısır çorbası ➞ ..................................... • Tava ciğeri ➞ ..................................... • Höşmerim tatlısı ➞ ..................................... • Adana kebabı, bicibici ➞ ..................................... • Çiğ köfte, Urfa kebabı ➞ ..................................... • Leblebi ➞ ..................................... • Tantuni ➞ ..................................... • Cağ kebabı ➞ ..................................... C. Geleneksel Halk Oyunları Horon .............................. veya .............................. eşliğinde hızlı figürler- le oynanan bir oyundur. Bu oyun kız - erkek karma olarak da oy- nanabilir. Horon oynayanların kemençe sesi eşliğinde hareketlerini izlerken büyük keyif alırsınız. Çayda Çıra Elazığ yöresine ait halay türünden bir halk oyunudur. Bu halk oyu- nunda genelde saz çalınmaz. “Nanay” adı verilen türküler eşliğinde oynanır. Horon Çayda Çıra Kahramanmaraş Gaziantep Kayseri Konya Rize Edirne Balıkesir Adana Şanlıurfa Çorum Mersin Erzurum Kemençe tulum

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=