UYGUN - MANTIKLI SON TEST - SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B C D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 A B C D 3 ÜLKEMİZDE YEME İÇME KÜLTÜRÜ  Ülkemizde zeytin, Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca yetiştirilir. Bu yerlerde sebze yemekleri genellikle zeytinyağı kullanılarak yapılır.  Ülkemizde balıkçılık denilince birçok insanın aklına Karadeniz’in kıyı kesimleri gel- mektedir. Karadeniz’de en çok avlanan balık türlerinden biri hamsidir. Trabzon ve çevresinde hamsi ile oldukça lezzetli yemekler yapılmaktadır.  Doğu Anadolu Bölgesi’nde insanların temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Bu neden- le özellikle Erzurum ve Kars çevresinde yaşayan insanların beslenme alışkanlıkla- rında kırmızı et önemli yer tutar.  İç Anadolu, ülkemizde buğday üretiminin en fazla olduğu bölgedir. Bu nedenle böl- gede hamurdan yapılan yemekler ve hamurlu tatlılar tercih edilir. Ülkemizin yeme içme kültürü ile ilgili verilen bilgiler, I. Yemek kültürümüze ait ögelerde zaman içinde değişiklik meydana gelmiştir. II. Ülkemizin yemek kültürü bölgelere göre zenginlik içerir. III. İnsanların yaşadıkları coğrafyanın özellikleri ve ekonomik faaliyetleri, yeme içme kültürü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. yargılarından hangilerini doğrular niteliktedir? SB. 5.2.3. A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III 4 Millî Bayramlarımız • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı • 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı • 30 Ağustos Zafer Bayramı • 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Sözü edilen bayram günlerinde; I. Büyüklerin ve akrabaların ziyaret edilerek ellerinin öpülmesi, II. Düzenlenen törenlerle Türk milletinin geçmişte yaşadığı zafer ve başarıların anılması, III. Okulların ve sokakların Türk bayraklarıyla süslenmesi etkinliklerinden hangilerinin yapıldığı söylenebilir? SB. 5.2.3. A) Yalnız I B)Yalnız II C) I ve III D) II ve III www.sadikuygun.com.tr

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=