UYGUN FASİKÜL - 5. SINIF TÜRKÇE
Musakka, Türk mutfağının belli başlı sebze yemeklerinden biri- dir. Aynı zamanda birçok Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin mut- faklarında da yer almaktadır. Birkaç hazırlanış türü bulunmakta- dır: patlıcan musakka, kabak musakka, karnabahar musakka ve patates musakka gibi. Musakkanın hazırlanmasında kullanılacak sebze ilk önce küçük parçalar hâlinde doğranır. Daha sonra kıyma, soğan da katılarak yağda kavrulur. Bu işlem de tamamlandıktan sonra önceden doğranmış sebze parçaları, domates ile kıymanın içine katılır ve yemek fırında pişirilir. 2 ve 3. soruları metne göre yanıtlayınız. 2. Aşağıdakilerin hangisi bu metnin anahtar kelimelerinden biri olamaz? A) musakka B) patlıcan C) fırın D) yemek 3. Bu bilgilere göre musakka ile ilgili aşağıdakilerin hangisi söylenemez? A) Çeşitli sebzelerden yapılabilen bir yemek türüdür. B) Musakka yemeğini ilk kez yapıp diğer ülkelere tanıtan, Türklerdir. C) Malzemeleri arasında soğan ve kıyma vardır. D) Bu yemeğin yapılışında sırasıyla doğrama ve pişirme işlemleri vardır. 4. Sağlıklı El Yıkama Bu afişe bakarak aşağıdakilerin hangisine ulaşıla- maz? A) Sağlıklı el yıkamanın faydalarına B) Sağlıklı el yıkamanın aşamalarına C) El yıkamada sabunun önemli olduğuna D) El yıkamanın aşamalara uygun şekilde yapılması gerektiğine 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B C D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 A B C D 5. Sınıf Türkçe 62
RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=