UYGUN FASİKÜL - 5. SINIF TÜRKÇE

Türk kahvesi, Türk kültüründe önemli yere sahiptir. Osmanlı İmpa- ratorluğu'ndan günümüze kadar gelmiş en eski kahve hazırlama ve pişirme metotlarındandır. Kendine has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür. Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir, bir fincan kahveye iki çay kaşığı kahve atılır. Küçük fincanlarla servis yapılır. Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecektir. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkele- riyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapı- lır. Ayran yapımında doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için, su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Türklerin geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir. (4 ve 5. soruları parçaya göre yanıtlayınız.) 4. Bu iki metin karşılaştırıldığında aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) İki metinde de sanatlı söyleyiş söz konusudur. B) İki metnin de konusu aynıdır. C) İki metinde de öznel yargılar ağır basmaktadır. D) İki metin de bilgi vermek için yazılmıştır. 5. Aşağıdakilerden hangisi bu metinlerin ortak yönüdür? A) Sadece Türkiye’de içilen iki içeceğin anlatılması B) Türk kültüründe önemli yere sahip içecekler hakkında bilgi verilmesi C) Türk mutfağının dünyada nasıl sergilendiğinin anlatılması D) Ayranın dünyada tanınıp tanınmadığının anlatılması 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B C D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 A B C D 5. Sınıf Türkçe 59

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=