UYGUN - BİLGİLİ ÖN TEST - SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF

www.sadikuygun.com.tr SADIK UYGUN YAYINLARI www.sadikuygun.com.tr www.sadikuygun.com.tr 5 Toplumları bir arada tutan millî ve mane- vi değerleri bulunmaktadır. Bir toplumun nesilden nesile aktarılan alışkanlıkları- na, davranışlarına ve yaşam tarzlarına gelenek ve görenek adı verilir. Her toplu- mun kendine özgü gelenek ve görenek- leri mevcuttur. Bunlar, yüzyıllardır yaşa- nan ve toplum tarafından kabul görüp yaşatılan değerlerdir. Verilen açıklamalara göre aşağıdaki- lerden hangisi gelenek ve görenekle- rimiz arasında gösterilemez? SB. 5.2.3. A) Kültür seviyesini arttırmak için kitap okumak B) Hasta olan kişileri ziyaret etmek C) Askere giden kişilere uğurlama töreni yapmak D) Evlenen kişilere düğün ve nişan me- rasimi yapmak 6 Türkülerimiz halkımızın zengin kültürü- nü yansıtan, belirli bir ezgiyle söylenen ögelerdir. Toplum ve insan hayatında derin izler bırakan kahramanlık, savaş, ayrılık, doğal afet, yas, düğün, aşk gibi olaylar türkülerimize konu edilir. Türkü- lerdeki konular ortak özellikler gösterse de ezgiler yöreden yöreye farklılık gös- terebilir. Orta Anadolu’nun bozlakları, Karadeniz’in hareketli türküleri, Güney- doğu Anadolu’nun barakları, Ege’nin zeybekleri bunlardan bazılarıdır. Verilen bilgilere bakılarak türküler ile ilgili, I. Toplumda unutulmaya yüz tutan kül- türel ögelerden biridir. II. Konularını günlük olaylardan alırlar. III. Melodileri bölgeler arasında farklılık- lar gösterebilir. yargılarından hangilerine ulaşılabilir? SB. 5.2.3. A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III BİLGİ: Türk mutfağı, yemek çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin mutfaklarından biri olarak kabul edilir. Bu duru- mun sebebi yöreden yöreye değişiklik gösteren yemekleri- miz olmasıdır. 7 YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ Ülkemizde balıkçılığın en çok yapıldığı Kara- deniz kıyılarında yemek kültürü balık çeşitlerine dayanır. Hamsi tava ve hamsili pilav bunlardan bazılarıdır. Buğday, ülkemizde en çok iç bölgelerimizde yetiştirilir. Bu yüzden Ankara, Konya, Kayseri gibi illerimizde gözleme, bazlama, yufka, mantı gibi ürünler çokça tüke- tilir. Hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı yerler- de ise et yemekleri ön plana çıkar. Şanlıurfa ve Mardin kebapları, büryan bunlardan bazı- larıdır. Verilen bilgiler aşağıdaki yargılardan hangisini doğrulamaktadır? SB. 5.2.3. A) İklim ve coğrafi özellikler geleneksel yemeklerin ülkemiz genelinde farklılık göstermesine neden olmuştur. B) Ülkemizin yemek kültürü başka ülke- lerin yemek kültüründen etkilenerek gelişmiştir. C) Türk mutfak geleneği geçmişten gü- nümüze değişmeden gelmiştir. D) Yemek kültürünün yöreden yöreye değişmesi insanlar arasında birlik ve beraberliğin kopmasına neden ol- muştur. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 A B C D 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 A B C D

RkJQdWJsaXNoZXIy ODAxMzU=